Veelgestelde vragen en antwoorden

Op deze pagina vindt u veel vragen die wij ontvangen met antwoorden op die vragen. Gaat u een oldtimer, klassieke auto, motor of camper kopen? Of gaat u een auto van zakelijk naar privé overzetten? Wilt u een youngtimer gaan rijden en weten hoe het zit met de bijtelling? U vindt hier alle antwoorden.

Wat is een oldtimer?

Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt. Bij een auto van 25 jaar en ouder spreekt men meestal van oldtimer. Voor andere voertuigen, zoals een bromfiets of een motorfiets rekent men een periode van meer dan 30 jaar om als oldtimer te worden gezien.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is en daarmee nog geen klassieke status heeft bereikt. De term youngtimer wordt vooral gebruikt voor auto’s die relatief modern zijn en vaak nog een moderne uitstraling hebben, maar wel een zekere historische waarde vertegenwoordigen. Deze auto’s kunnen interessant zijn voor liefhebbers die op zoek zijn naar een auto met een uniek ontwerp, technologie en prestaties. Youngtimers worden soms gezien als een investering, omdat hun waarde kan stijgen naarmate ze ouder worden en meer zeldzaam worden. Ook voor zakelijke rijders kunnen youngtimers interessant zijn vanwege de gunstige fiscale regelingen met een bijtelling van 35% over de dagwaarde. In tegenstelling tot klassieke auto’s worden youngtimers over het algemeen vaker gebruikt als dagelijkse auto’s.

Wordt de taxatie bij mij uitgevoerd of moet ik naar jullie toe komen?

Wij komen bij u langs waar ook in Nederland. En wanneer het voor u uitkomt. U kunt ons bellen om direct een afspraak te maken.

Accepteert mijn verzekering een taxatierapport van Motorvoertuigen Taxaties Nederland?

Ja. Onze taxatierapporten zijn FEHAC erkend en voldoen aan alle eisen van iedere verzekeringsmaatschappij.

Wat is een voertuigtaxatie?

Een voertuigtaxatie is een gedetailleerd en professioneel proces waarbij de waarde van een motorvoertuig wordt bepaald. Factoren zoals de algehele staat van het voertuig, de leeftijd, eventuele zeldzaamheid, historische gegevens, recente verkoopprijzen van vergelijkbare voertuigen en de huidige marktvraag worden allemaal in overweging genomen. Deze evaluatie biedt een objectieve inschatting van wat het voertuig waard is in zijn huidige staat.

Hoe lang duurt een gemiddelde taxatie?

Het proces van een voertuigtaxatie is grondig en kan variëren in duur. Een standaard taxatie, waarbij het voertuig in een gemiddelde staat verkeert, kan tussen de 30 minuten tot 2 uur duren. Dit is afhankelijk van factoren zoals het type voertuig, de complexiteit van de taxatie en eventuele specifieke onderzoekseisen.

Waarom zou ik mijn voertuig laten taxeren?

Er zijn diverse redenen waarom eigenaren ervoor kiezen hun voertuig te laten taxeren. Dit kan zijn voor verkoopdoeleinden, het verkrijgen van een geschikte verzekering, financiële planning, juridische zaken zoals echtscheiding of nalatenschap, of gewoon uit persoonlijke interesse. Een accurate taxatie zorgt ervoor dat u een duidelijk beeld heeft van de waarde van uw bezit.

Kan ik mijn voertuig online laten taxeren?

Nee, onze taxateurs zijn erkend door FEHAC en dienen het voertuig persoonlijk te inspecteren. Dit is om eventuele fraude te voorkomen. Uiteraard kunnen we wel bij u langskomen om het voertuig ter plaatse te taxeren.

Hoe vaak moet ik mijn voertuig laten taxeren?

De frequentie van taxaties hangt af van het doel. Voor verzekeringen kan het raadzaam zijn om elke 2-3 jaar een taxatie uit te voeren, vooral als het voertuig is gerestaureerd of significante wijzigingen heeft ondergaan. Voor andere doeleinden, zoals verkoop, is een recente taxatie altijd voordelig.

Is de taxatiewaarde gelijk aan de verkoopprijs die ik voor mijn voertuig kan krijgen?

Hoewel de taxatiewaarde een indicatie geeft van de marktwaarde van een voertuig, kan de daadwerkelijke verkoopprijs variëren op basis van diverse factoren zoals onderhandelingen, locatie, marktfluctuaties en tijdsdruk om te verkopen.

Krijg ik na de taxatie een officieel rapport?

Absoluut. Na elke taxatie verstrekken wij een gedetailleerd rapport dat de bevindingen, overwegingen en de bepaalde waarde van het voertuig bevat. Dit rapport kan worden gebruikt voor verzekeringen, verkooptransacties, juridische doeleinden en meer.

Kan een beschadigd of gedeeltelijk gerestaureerd voertuig ook worden getaxeerd?

Ja, voertuigen in elke staat kunnen worden getaxeerd. Echter, de staat van het voertuig zal van invloed zijn op de uiteindelijke taxatiewaarde. Bij een beschadigd of gedeeltelijk gerestaureerd voertuig zal rekening worden gehouden met de kosten en het werk dat nodig is om het voertuig te herstellen.

Wat is het verschil tussen een taxatie en een technische keuring?

Een taxatie is gericht op het bepalen van de waarde van een voertuig, terwijl een technische keuring kijkt naar de mechanische en veiligheidsaspecten van het voertuig. Een keuring beoordeelt of een voertuig veilig en geschikt is om te rijden, terwijl een taxatie de financiële waarde ervan bepaalt.

Wordt de waarde van mijn klassieke auto hoger als deze volledig origineel is?

In veel gevallen kan een volledig originele klassieke auto een hogere waarde hebben vanwege zijn authenticiteit. Verzamelaars en liefhebbers waarderen vaak de originaliteit en het behoud van historische nauwkeurigheid. Echter, de algemene staat en andere factoren spelen ook een grote rol in de uiteindelijke waarde.

Direct een afspraak maken

Scroll naar boven